Kulturno društvo Temenica
ob bistrem potočku je mlin, cin, cin ...
Obišči tudi
To smo mi 

30. 5. 2014: Igra Težave s hrbtenico - gostovanje KD Zagradec

Peter Raven, slavni voditelj popoldanskih pogovornih oddaj, ima ljubico Sally. Ko se že odpravlja v studio, ga ob pobiranju nogavic močno zaboli v hrbtenici. Odide v kopalnico, da bi se okopal, a se zagozdi v banji. Sally ga poskuša, tudi s pomočjo uglaševalca klavirjev gospoda Wiliamsa, potegniti iz banje, toda neuspešno.  Nevšečnosti se kar vrstijo, saj pride domov Sallyjin mož Leonard. Sally poskuša rešiti sebe in Petra s tem, da začne lagati, a ne zna nehati. Situacija je čedalje bolj zapletena, še posebej, ko se prikaže žena Petra Ravena, gospa Raven. Igralci: Vratar - Urban Maver Gospod Wiliams - Tomaž Teichmeister Sally - Natalija Hrovat Peter Raven - Davor Žnidaršič  Leonard - Dejan Maver Tajnica - Sabina Erjavec Saša Kralj - David Erjavec  Zdravnik - Jože Maver  Gospa Raven - Sabina Erjavec 

28. 3. 2014: Pozdrav pomladi 2014

Spet so nas celo uro navduševali otroci, ki obiskujejo podružnično šolo v Temenici. In tudi nekateri, ki so jo obiskovali leto ali dve nazaj.

1. 2. 2014: Javni razpis za pravljico

Javni razpis je zaključen!
16. 11. 2014: Jaz znam, Ti znaš (ali Temenica ima talent)

21. 11. 2014: Igra Butalci (Fran Milčinski Ježek) - gostovanje KD Krka

Kaj se zgodi, če poseješ sol? Kako lahko povečaš cerkev z domačim dišečim gnojem? Kaj se zgodi, če te zvije v trebuhu in te napadejo Turki? In zakaj ne bi kaše pohladili kar na njivi, da ne bi bila potem v loncu prevroča? Na vse to vam znajo odgovoriti vsepovsod poznani, slavni in seveda zelo pametni Butalci. Če jih le zviti in  prebrisani Cefizelj ne nadleguje.

06. 12. 2014: Obisk Miklavža in igrica Iz česa je kruh?

Najpomembnejša sestavina kruha je Ljubezen. To je po dolgem in mučnem reševanju domače naloge  ugotovila punčka Maša. Pri tem ji je izdatno pomagala izkušena babica, ki resnično pozna vse skrivnosti peke kruha. Saj so se tudi oči, mami in brat Rok po svoje trudili pri iskanju rešitve, toda brez babice ne bi šlo.
Čudovito pravljico z naslovom Iz česa je kruh, ki jo je napisala Klara Pavlinič in ilustrilala Vera Pavlova, so, pod režijskim vodstvom profesorice Jelke Rojec, odigrali člani domačega kulturnega društva. Pravljica je bila kot najboljša izbrana na natečaju KD Temenica.
Nastopali so: mama: Milena Janežič oči: Peter Adamlje hčerka Maša: Ana Kotar sin Rok: Klemen Bregar babica: Lojzka Marinčič Tehnična izvedba: Janez Koleša
Po predstavi pa so otroci poklicali Miklavža. Koliko daril in lepih želja je prinesel ta dobri mož. Odločil se je, da bo letos obdaril kar vse otroke, tudi, če so bili malo poredni. Otroci so ga bili zelo veseli. Naj drugo leto spet  pride.

22. 11. 2014: Ustvarjalne delavnice - peka kruha

Tokrat so otroci po vodstvom peka iz Pekarne Grosuplje gnetli test in iz njega oblikovali zajčke, ptičke,  piščančke ter druge "kruhaste" živalice. Seveda so svoje izdelke na koncu še spekli v pečici in jih z veseljem poskusili. Njami, res so bili slastni.

29. 11. 2014: Ustvarjalne delavnice - izdelava voščilnic in okraskov

Že tradicija je, da se zadnjo soboto pred Miklavžem otroci in njihovi starši iz Temenice in bližnje okolice  zberejo v domu krajanov v Temenici, da bi skupaj ustvarjali voščilnice in okraske. Tudi letos je bilo tako. Kot že mnoga leta poprej, je tudi tokrat delavnico vodila Darja Osvald, ki je teh koncih poznana kot odlična  igralka in aktivna članica KD Temenica. Otroci so vso svojo ustvarjalno energijo, ki jo je neverjetno veliko, namesto za gledanje televizije ali igranje  računalniških igric porabili za izdelavo prekrasnih novoletnih voščilnic. V nadaljevanju si oglejte, kaj se je  dogajalo in kakšni izdelki so nastali.
Spet so se zbrali talenti iz temeniške doline in bližnjih vasi. S svojimi odličnimi nastopi so nas navdušili  Andraž, Tijan, Jan, Jakob, Ela, Tara, Luna in dekliška plesna skupina. Vsi so si zaslužili velik aplavz za pogum  in prikazane talente. Predsednik KD Temenica Janez Koleša je vsem nastopajočim podelil zahvale. Prihodnje leto se spet vidimo!
Kruh je dobrina, ki jo imamo v razvitem svetu pogosto za samoumevno  in jo zato premalo cenimo. Vse dokler ne pride do pomanjkanja. Takrat  lahko že en sam košček kruha pomeni preživetje. Zato ga je potrebno  spoštovati. In ravno to je bilo vodilo KD Temenica in članic krajevnega  odbora Rdečega Križa pri izvedbi prireditve »Od zrnja do kruha«.  Prireditev je bila zadnja v sklopu dogodkov letošnjega leta, ki je bilo v  celoti posvečeno kruhu. V sklopu prireditve je bilo predavanje  tehnologinje Pekarne Grosuplje gospe Lidije Brlan z naslovom »O žitih in kruhih«. V zgornjih prostorih doma krajanov je potekala razstava likovnih del  učencev sosednjih šol, ki so sodelovala na natečaju pod okriljem KD  Temenica. Najboljša dela so bila nagrajena. Osrednji del dogodka pa je bila razstava kruha, ki so ga spekle  gospodinje iz Temenice in okoliških vasi. Kruh je bilo možno poskusiti in tudi kupiti. Izkupiček od prodaje so članice RK namenile Podružnični  šoli v Temenici. Poleg razstavljenih kruhov in slik si je bilo možno ogledati tudi razstavo zrnja in razstavo kvačkanih prtičkov. Tukaj si oglejte nekaj utrinkov s prireditve.

19. 12. 2014: Prireditev Od zrnja do kruha

Zadnja sprememba: 13. 2. 2017, Peter Adamlje